Hoe komt uw drukwerk goed uit de verf?

Wanneer u zelfklevende etiketten of labels bestelt wilt u natuurlijk dat het ontwerp in de juiste kleuren worden gedrukt. Er zijn veel zaken die daar van invloed op kunnen zijn. In dit blog leggen we u uit welke kleursoorten er zijn en wat de invloed van die keuze op uw drukwerk is.

Hoe komt uw drukwerk goed uit de verf?

Geef uw drukwerk kleur!

Wanneer u etiketten of labels bestelt wilt u natuurlijk dat het ontwerp in de juiste kleuren wordt gedrukt. Er zijn veel zaken die daar van invloed op kunnen zijn. In dit blog leggen we u uit welke kleursoorten er zijn en wat de invloed van die keuze op uw drukwerk is.

Meestal krijgen we de ontwerpen aangeleverd waarna deze bestanden klaargemaakt worden voor het drukproces. Photoshop, InDesign of Illustrator zijn gangbare programma’s waarin deze ontwerpen gemaakt worden. Vanuit deze programma’s is het mogelijk om de ontwerpen in 3 verschillende kleursoorten op te bouwen. Dit zijn RGB, CMYK en als laatste PMS.

Om gelijk met de deur in huis te vallen; het beste voor uw drukwerk is om gebruik te maken van CMYK of PMS kleuren. Hoe dat komt leest u verder in dit blog.

RGB staat voor Rood, Geel en Blauw. Dit zijn de primaire kleuren van waaruit ongeveer 17 miljoen verschillende kleuren gemaakt kunnen worden. RGB kleuren zijn kleuren die bedoeld zijn voor computerschermen, televisie schermen en smartphones. Bij RGB kleuren komt het licht vanaf de ‘achterkant’. Dat maakt het voor drukwerk eigenlijk ongeschikt omdat daar het licht er op de voorkant op valt. Hierdoor ontstaat kleurverschil. Er zijn wel verschillende tools om RGB kleuren om te zetten naar CMYK of PMS kleuren. Het nadeel daarvan is dat de kans aanwezig is dat er kleurverschil ontstaat en de kleuren niet overeenkomen met het ontwerp. Dit ziet u bijna altijd terug in het drukwerk.

CMYK is een kleurcode die wordt opgebouwd vanuit 4 basiskleuren namelijk: Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Key staat voor zwart. Bij deze kleuren wordt er per kleur een percentage inkt aangehouden die benodigd is om tot een bepaalde kleur te komen. Een voorbeeld daarvan is C50%, M10%, Y40%. CMYK heeft een kleiner kleurenbereik dan RGB. Daarom is het goed om uw ontwerpen direct in CMYK te (laten) maken.  Zo weet u zeker dat de kleuren die u op uw beeldscherm ziet zoveel mogelijk overeenkomen met het uiteindelijke drukwerk.  Door CMYK kleuren te gebruiken kan er full-colour gedrukt worden.

PMS: PMS staat voor Pantone® Matching System. Er zijn nummers gebonden aan kleuren. Deze nummers zijn overal ter wereld hetzelfde waardoor de kleuren die aan deze PMS-nummers gekoppeld zijn dat ook zijn. Het voordeel van PMS-kleuren is dat de nummers dus ook bij elke drukkerij ter wereld hetzelfde zijn. PMS-kleuren worden onderverdeeld in 2 soorten namelijk Coated en Uncoated. Voor gestreken (glanzend) papier wordt Coated gebruikt. Wanneer het papier een grovere structuur heeft wordt er gebruik gemaakt van Uncoated kleuren. PMS kleuren op verschillende ondergronden wel anders naar voren komen. Dit heeft weer te maken met het absorptie vermogen van het te gebruiken materiaal.

PMS kleuren kunnen op beeldschermen erg verschillen van de daadwerkelijke kleur. Daarom is het belangrijk dat er altijd een kleurenwaaier gebruikt wordt. Dit is een goede richtlijn voor het uiteindelijke resultaat van uw drukwerk.  Pas echter op met het materiaal van de kleurenwaaier. De kleuren kunnen op verschillende waaiers anders uitvallen.

Er zijn dus verschillende kleurmodellen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. RGB kleuren zijn met name geschikt voor beeldschermen van zowel uw computer als uw televisie en/of smartphone. Als u een foto vanaf uw computer of smartphone wil printen wordt deze omgezet naar CMYK. Daardoor kan het zijn dat uw kleuren donkerder en fletser worden. Voor printen en het drukwerk is het dus raadzaam om direct gebruik te maken van CMYK of PMS kleuren. Op die manier krijgt u het mooiste resultaat op uw etiketten!

Hulp en/of advies nodig over het kleurgebruik voor uw etiketten? Neem gerust contact op, dan helpen we u graag verder.


Scroll naar boven